Spring naar inhoud

Cavia leeftijd

Een cavia is een echt gezelschapsdier. Jong en oud beleven elke dag weer plezier aan het nieuwsgierige karakter en de leuke geluidjes die een cavia kan maken. Je wilt dan ook het liefste zo lang mogelijk genieten van jouw huisdieren. Aan alles komt echter een einde en ook een cavia heeft niet het eeuwige leven. Hoe oud kan een cavia eigenlijk worden?

Hoe oud wordt een cavia?

Een cavia kan een leeftijd van gemiddeld 5 jaar bereiken. Dit is echter afhankelijk van veel factoren en wil niet zeggen dat jouw cavia ook 5 jaar oud zal worden. Net als bij mensen kan een cavia ook eerder sterven, of juist veel ouder worden dan 5 jaar. Een grote kooi met voldoende ruimte, voer van een hoge kwaliteit, voldoende water, hooi, groente en fruit en een vriendje of vriendinnetje in de kooi kan helpen om de cavia ouder te laten worden. Houdt altijd de gezondheid van jouw cavia in de gaten. Merk je afwijkend gedrag? Neem dan altijd contact op met een dierenarts. Een cavia die ziek is zal dit niet snel laten merken, maar eenmaal ziek kan het snel afgelopen zijn door het complexe maag-darm stelsel van deze knaagdieren.

Een gezonde cavia kan een hogere leeftijd bereiken.

Gemiddelde leeftijd cavia vroeger hoger

Overigens was de gemiddelde leeftijd waarop een cavia vroeger kwam te overlijden 7 jaar. Hoe kan het dat de gemiddelde leeftijd van een cavia in 30 jaar tijd zo'n 2 jaar lager ligt? Volgens kenners ligt dit aan de fokkers. Door veelvuldig doorfokken is de gezondheid van een cavia achteruit gegaan. Ze pleiten dan ook voor betere fokprogramma's, waardoor op kwaliteit wordt gefokt en niet meer op kwantiteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *